Κάθε κουταλιά αφήνει πίσω της αχνά σύννεφα γλυκά,
σαν χρυσές αχτίνες που γεμίζουν τον χώρο,
και μυρίζει κανέλα, αμύγδαλο, φλούδα πορτοκαλιού.
Η φθινοπωρινή ατμόσφαιρα γίνεται ζεστή και φωτεινή.
σαν χρυσές αχτίνες που γεμίζουν τον χώρο,
και μυρίζει κανέλα, αμύγδαλο, φλούδα πορτοκαλιού.
Η φθινοπωρινή ατμόσφαιρα γίνεται ζεστή και φωτεινή.
Τα φως και η γλύκα χορεύουν μαζί,
σαν να ζωγραφίζουν μνήμες στον αέρα...
στην παλιά αυλή, τα χεράκια που ανακατεύουν το γλυκό,
τα γελάκια που ακούγονται μέσα από τα φύλλα που πέφτουν,
τη φωνή της παράδοσης που μιλάει χωρίς λόγια.
σαν να ζωγραφίζουν μνήμες στον αέρα...
στην παλιά αυλή, τα χεράκια που ανακατεύουν το γλυκό,
τα γελάκια που ακούγονται μέσα από τα φύλλα που πέφτουν,
τη φωνή της παράδοσης που μιλάει χωρίς λόγια.
Το κουταλάκι βουτάει, και η γεύση του ξεχύνεται σαν χρυσαφένιο ποτάμι, αγκαλιάζει καρδιές, ζεσταίνει τις αναμνήσεις...
κι η μέρα ξεκινάει σαν ένα φωτεινό όνειρο...
όπου η ζωή είναι όλο γλύκα, φως, και φθινοπωρινή μαγεία.
κι η μέρα ξεκινάει σαν ένα φωτεινό όνειρο...
όπου η ζωή είναι όλο γλύκα, φως, και φθινοπωρινή μαγεία.
Η ατμόσφαιρα γεμίζει χρώμα και άρωμα,
και η καρδιά καταλαβαίνει:
κάθε στιγμή μπορεί να γίνει παράδοση,
κάθε κουταλιά γλυκού, ένας ήλιος που ανατέλλει.
και η καρδιά καταλαβαίνει:
κάθε στιγμή μπορεί να γίνει παράδοση,
κάθε κουταλιά γλυκού, ένας ήλιος που ανατέλλει.
Μια καλημέρα γλυκιά σαν το γλυκό κυδώνι, γεμάτη ζεστασιά και χαμόγελα. Ελπίζω η μέρα σου να είναι τόσο γλυκιά όσο η μυρωδιά του φρεσκομαγειρεμένου κυδωνιού!
Παράδοση: Το κυδώνι είναι πολύ διαδεδομένο και γνωστό στον Ελληνικό κόσμο.
Στην αρχαία Ελλάδα το πολυτελές αυτό φρούτο είχε αφιερωθεί στη Θεά Αφροδίτη και συμβόλιζε τον έρωτα, το γάμο, τη γονιμότητα. Η σύζυγος έπρεπε να δαγκώσει κυδώνι στο κατώφλι της νυφικής κάμαρας για να ποτίσει το στόμα της με ένα γλυκό άρωμα, να κάνει πιο ευχάριστη την πρώτη συνάντηση των νεόνυμφων και κυρίως να ευνοήσει τη γέννηση αρσενικών παιδιών.
Μια παράδοση που θα συνεχιστεί από τις συμβουλές των γιατρών του 17ου αιώνα, που συνιστούσαν την κατανάλωση κυδωνιών κατά την εγκυμοσύνη για να γεννηθούν παιδιά φρόνιμα, έξυπνα και ευχάριστα στη συμβίωση.
Καταγόμενη από τις ακτές της Κασπίας θάλασσας η κυδωνιά καλλιεργήθηκε σε αφθονία στους Ελληνικούς και Ρωμαϊκούς οπωρώνες. Ορισμένοι μάλιστα πιστεύουν ότι εισήχθη στην Κρήτη δυο χιλιάδες χρόνια πριν. Εκεί θα εξελιχθεί σε αξιοσημείωτες καλλιέργειες, κοντά στην πόλη Κυδωνία (τα σημερινά Χανιά) στην οποία θα δώσει το όνομά της.
Στην αρχαία Ελλάδα το πολυτελές αυτό φρούτο είχε αφιερωθεί στη Θεά Αφροδίτη και συμβόλιζε τον έρωτα, το γάμο, τη γονιμότητα. Η σύζυγος έπρεπε να δαγκώσει κυδώνι στο κατώφλι της νυφικής κάμαρας για να ποτίσει το στόμα της με ένα γλυκό άρωμα, να κάνει πιο ευχάριστη την πρώτη συνάντηση των νεόνυμφων και κυρίως να ευνοήσει τη γέννηση αρσενικών παιδιών.
Μια παράδοση που θα συνεχιστεί από τις συμβουλές των γιατρών του 17ου αιώνα, που συνιστούσαν την κατανάλωση κυδωνιών κατά την εγκυμοσύνη για να γεννηθούν παιδιά φρόνιμα, έξυπνα και ευχάριστα στη συμβίωση.
Καταγόμενη από τις ακτές της Κασπίας θάλασσας η κυδωνιά καλλιεργήθηκε σε αφθονία στους Ελληνικούς και Ρωμαϊκούς οπωρώνες. Ορισμένοι μάλιστα πιστεύουν ότι εισήχθη στην Κρήτη δυο χιλιάδες χρόνια πριν. Εκεί θα εξελιχθεί σε αξιοσημείωτες καλλιέργειες, κοντά στην πόλη Κυδωνία (τα σημερινά Χανιά) στην οποία θα δώσει το όνομά της.
Ένα δώρο της φύσης για την επιδερμίδα σας.
Το κυδώνι καταπολεμά τις ρυτίδες αρκεί να μουλιάσετε για 2 εβδομάδες φλούδες ή κομμάτια από κυδώνι μέσα σε λίγο οινόπνευμα φρούτων. Με την προσθήκη λίγου βραστού νερού το μείγμα αυτό μπορεί να απλώνεται συχνά στο πρόσωπο.
Το κυδώνι καταπολεμά τις ρυτίδες αρκεί να μουλιάσετε για 2 εβδομάδες φλούδες ή κομμάτια από κυδώνι μέσα σε λίγο οινόπνευμα φρούτων. Με την προσθήκη λίγου βραστού νερού το μείγμα αυτό μπορεί να απλώνεται συχνά στο πρόσωπο.
Κείμενο : Κούζια Κατσιούλα
Εικόνα : Κούζια Κατσιούλα
Αυλίδα- Ιστορία ,Παράδοση, Πολιτισμός

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου